Khairulorama. Life and Work Notes.

Pain is the predecessor of success.

.. Merindui Rasullah saw ..

leave a comment »

Umati .. Umatii .Umatii

http://www.youtube.com/watch?v=UHAyY9AwQ0A

Pada suatu hari, Rasulullah dan para sahabat sedang berkumpul di suatu kawasan sambil berborak-borak dan berbincang tentang isu agama . Lalu, baginda pun bertanyalah kepada para sahabat “ya sahabat, kalian rasa siapakah yang paling mulia disisi Allah?” Para sahabat saling berpandangan lalu mereka menjawab ” ya Rasulullah, sesungguhnya yang paling mulia disisi Allah itu ialah para malaikat ya Rasulullah” baginda tersenyum mendengar jawapan dari para sahabat lalu baginda pun berkata “memang benar ya sahabat, yang paling mulia disisi Allah itu ialah para malaikat. Mereka berzikir dan beribadat kepada Allah sepanjang masa, masakan pula mereka tidak mulia disisi Allah. Tetapi ada yang lebih mulia disisi Allah ya sahabat.”

Para sahabat terdiam. Lalu mereka menjawab lagi “sesungguhnya para nabi yang paling mulai disisi Allah ya Rasulullah” baginda tersenyum lagi. Lalu baginda berkata “Memang benar sahabat. Sesungguhnya yang paling mulia disisi Allah itu ialah para nabi. Allah mengutus mereka ke dunia dan sudah semestinya mereka adalah dari dolongan yang mulia. Tetapi bukan itu jawapannya ya sahabat. Sesungguhnya ada lagi yang lebih mulia disisi Allah”

Para sahabat terdiam lagi. Lalu para sahabat bertanya kepada Rasulullah “ya Rasulullah. Adakah kami ini sahabat mu? Adakah kami sahabatmu golongan yang mulia itu?” Rasulullah tersenyum mendengar soalan dari para sahabat. Baginda menatap satu demi satu wajah para sahabat dan Rasulullah berkata “ya sahabat. Memang benar bahawa kalian adalah golongan mulia. Kalian mulia kerana kalian sanggup berjihad dan berdakwah bersamaku sahabat. Kalian semua berdamping dengan ku. Tetapi masih ada lagi yang paling mulia disisi Allah ya sahabat”

Para sahabat terdiam lagi. Semua jawapan yang mereka berikan adalah tidak tepat. Tiba-tiba mereka mendengar tanggisan Rasulullah. Air mata Rasulullah menitis. Air mata Rasulullah menitis jatuh kebumi. Lalu Rasulullah berkata “ya sahabat. Sesungguhnya yang paling mulia disisi Allah ialah umatku. Umatku sahabat!! Umatku!! Aku merindui mereka sahabat. Tetapi bagaimana jika mereka merindui ku pula? Sedangkan mereka tidak dapat dapat menyentuh dan melihatku? Mereka beribadat dan makin merinduiku serta berselawat kepada ku meskipun mereka tidak dapat melihatku. Mereka meyakini dengan agama yang ku bawa meskipun mereka tidak dapat berdamping bersamaku sahabat. Mereka tidak seperti kalian semua. Kalian dapat berdamping dengan ku sedangkan mereka pula sebaliknya.

Advertisements

Written by M Khairul Z

September 26, 2010 at 11:39 am

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: