Khairulorama- Life and work notes

Pain is the predecessor of success.

Wifi Hotspot in Kuantan

with 4 comments

This is a review of FREE Wifi ini Kuantan.

I finally managed to use Nadiah’s  laptop for research purpose at McD. After a long working month, and Khairil’s wedding coming up, I managed to sneek to holiday mood this December. Despite my busy day, I prefer writing, a different view of life – instead of the judgemental and objectivity in medical department.

Here I’m listings few enjoyable hotspot places – to do work.

1. McD Teluk Chempedak – I prefer to use here 5/5

2. KFC Teluk Chempedak 5/5

3. Majlis Perbandaran Kuantan – Teluk Chempedak area 4/5

4. Starbucks – Berjaya Megamall 4/5

5. Starbucks/ Noodle station/ Rotiboy – East Coast Mall – belum pernah cuba lagi

6. Shahzan Inn Kuantan 4/5 – kadang-kadang lembab

7. Masjid Negeri Kuantan- 3/5 ok lah. not so fast tetapi free internet

8. I think Kuantan Parade got one- but where? Tak ingat lah.

Few other places I had suggested for WiFi Services are , Masjid Negeri Kuantan ( di perkarangan Masjid ) finally – on! , Hospital Tengku Ampuan Afzan ( sick people need to read too) , Padang Hadapan Masjid dan Taman Gelora Area.

Google contohnya sudah membuka hotspots di semua Airport di USA.

Di bawah juga ada listings untuk mereka yang berada di Kuantan yang mahukan internet akses percuma. Bayangkanlah ( Maxis capped bandwidth 3GB) – apalagi alternatif anda untuk menggunakan internet. Terpaksalah merempat- rempat ke kedai untuk dapatkan akses.

Kalau ada internet akses di masjid kan mudah. Pada hari cuti tak payah susah nak pergi ke Masjid waktu Zohor dan Asar untuk kejar-kejar sembahyang dan balik rumah untuk guna internet. Stay je di masjid. Senang.

Pic 1: Menggunakan internet / WiFi Akses di Kuantan 8/12/2010

Dulu aku merasakan internet kat mamak, mcD dan KFC ini poyo jer. Tetapi sebenarnya amat sesuai untuk networking, marketing, dan meransang idea baru. Semuanya memerlukan bandwidth yang besar-besar. Kalau guna internet Maxis 10cent/10kb- jadi beratus-ratus la bil.

Test di Speedtest.net untuk di McD Teluk Chempedak, Kuantan. No komen- free internet.

Kenapa aku rekomen Teluk Chempedak? – sebab dekat dengan rumah di Pantai Selamat.

Masalah dengan internet WiFi ni? Kena ada power access sebab banyak consume battery life. Hypothesis aku, mungkin WiFi guna banyak batteri berbanding USB modem. Ada reference tak?

Link di bawah – Akses port untuk WiFi di Kuantan

http://totalhotspots.com/directory/my/56013625-wifi-kuantan

Any suggestion to improve wireless-ship kat Kuantan amat di galakkan. Saya sedang menulis surat ke MPK untuk meluaskan lagi, akses WiFI di Kuantan. Mungkin UniFi takkan sampai di Kuantan.

Unifi sudah buka kaunter pendaftaran tetapi belum ada masa untuk mendaftar!

Written by khairulorama

December 8, 2010 at 9:58 am

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Salam. sekiranya tidak keberatan, kalau2 ada gamabr2 wifi spot di kuantan boleh minta postkan di Officekami? kredit link dan post akan diberikan kepada blog tuan🙂

    boleh submit di – http://blog.officekami.com/submit-your-ok

    salam officekami🙂

    tekong

    February 15, 2011 at 9:29 pm

  2. […] I have done a review on Free Wifi in  Kuantan area’s for Wifi spot for free! […]

  3. Hi there..

    Fyi unifi dh msk kuantan..Klu pntai slmt so far lorong 1-6 & 21-25, dh ade unifi coverage..

    And spe2 yg nk guna internet yg tiada had atau kuota blh cuba unifi atau streamyx,.DAFTAR PERCUMA!!

    Blh dftar dgn sy klu berminat…

    Thank you

    ixora azura

    May 30, 2013 at 4:17 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: