Khairulorama. Life and Work Notes.

Pain is the predecessor of success.

Kesinambungan Ghaib – Dark Matter

leave a comment »

Pada sekitar Jun 2001, saintis di NASA telah membuat kesimpulan bahawa 96 % daripada kejadian alam semesta ini ( universe) adalah berada dalam keadaan “dark energy” dan ” dark matter”. Ia tidak dapat dilihat tetapi dapat di kesan melalui radiasi.  Saintis di NASA menghantar sebuah probe atau alat – Wilkinson Microwave Aniotropy Probe ( WMAP) untuk mengesan radiasi dan mengira “difference in temperature of Big Bang remnant radiant heat” – iaitu perbezaan / perubahan kesan radiasi daripada Big Bang, dan mengira bahawa umur alam semesta ini adalah sekitar 13.73 billion tahun . Malah mengira jirim yang wujud adalah tidak kelihatan oleh mata kasar.  Persoalan idea utama disini, adakah jirim dan radiasi adakah perkara yang sama ?Ya, menurut Einstien. Radiasi adalah jirim yang bertenaga dan mempunyai ciri gelombang.
Mengenai hasil keputusan daripada eksperimen tersebut ia telah membuat andaian bahawa peluasan alam semesta berlaku pada 70.5 ± 1.3 km·s−1·Mpc−1 , .
Kandungan alam semesta pula  4.56%  ±  0.15%  baryonic matter; 22.8%  ±  1.3% Cold dark matter (CDM) that yang tidak memancarkan cahaya atau menyerap cahaya; dan  72.6%  ±  1.5% of dark energy dalam bentuk kosmos yang memberi pecutan kepada keluasan alam semesta.
Apa itu baryonic matter? Baryon bermaksud by mass, heavy, adalah segala composit particles  yang terbentuk daripada 3 quarks. Baryon yang biasa dikenali adalah komposit, proton dan neutron , termasuklah electrons yang mengorbit proton dan neutrons. Teori quantum physics juga memperkenalkan istilah anti- matter atau, anti – protons. Boleh dibaca lanjutan untuk Baryon di sini
Apa kesinambungan dengan terjumpanya, jirim yang bukan jirim tetapi terbentuk dari radiasi? Teramat unik perkara cahaya ini. Berada dalam keadaan yang bukan jirim tetapi memberi radiasi.
Rujuk kepada firman Allah 6:59
Dan pada sisi Allah jualah anak kunci perbendaharaan segala yang ghaib, tiada sesiapa yang mengetahuinya melainkan Dia lah sahaja; dan Ia mengetahui apa yang ada di darat dan di laut; dan tidak gugur sehelai daun pun melainkan Ia mengetahuinya, dan tidak gugur sebutir bijipun dalam kegelapan bumi dan tidak gugur yang basah dan yang kering, melainkan (semuanya) ada tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz) yang terang nyata.
Advertisements

Written by M Khairul Z

January 12, 2011 at 10:33 am

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: