Khairulorama. Life and Work Notes.

Learn, Study, Create

Pembayaran menggunakan 2Checkout.com dan Paypal!

leave a comment »

Pada sekitar tahun 1999, saya amat memerlukan idea baru untuk perniagaan di internet. Kalau sekarang semua orang sibuk dengan blog, dalam laman social sebenarnya masalah utama yang saya hadapi dengan internet adalah model perniagaan yang kuat dan ‘sustainable’.

Internet pada pendapat saya menggunakan model ‘hype’. The burst of the dot com bubble merupakan pengajaran paling penting dalam business maya ini. Apa yang telah berlaku? Senang saja, cepat naik, cepat turun.  Pengajaran dari dot-com bubble pada tahun 1995-2000 adalah

 a vast number of companies all had the same business plan of monopolizing their respective sectors through network effects, and it was clear that even if the plan were sound, there could only be one network-effects winner in each sector, and therefore that most companies with this business plan would fail.

Pada masa yang sama, terlalu ramai investor telah melabur dalam dot-com menyebabkan kerugian yang tertanggung melibatkan ramai pihak.

The dot com rise was in between 1994-2000 and fell dramatically at meteoric rate after 2001 NASDAQ from Wikipedia

Well that was ten years ago! 

Mengikut  mengikut pendapat Richard St.John the real business value is when you create value in the business.  You tube ada menunjukkan video ini. Richard St. John at TED  Luangkan masa anda menonton video tiga minit ini!

Buat masa ini, saya masih belum dapat mendapatkan the best  business model untuk di internet untuk spesifik rakyat Malaysia setanding dengan peringkat global.

Kalau business yang conventinal, sekadar membuka klinik, membuka kedai runcit, berniaga dengan barangan pertanian dan runcitan itu sudah tradisional! 

Dalam dunia internet pula, kita sebenarnya perlu memikirkan new ideas untuk perniagaan, samaada renewable products, contohnya Cloud software /computing  dan renewable hardware contohnya ( Iphone 5.0X and above).

Begitu juga dalam bidang medical research, sekarang sudah heboh pasal exenatide dan liraglutide sebagai diabetes treatment, padahal analog insulin pun belum digunakan sebaik mungkin di Malaysia.

Posting ini sebenarnya sekadar kongsi pengalaman mencari idea dan business model terbaik untuk perniagaan internet di Malaysia. Kita bukan runcitan, tapi jual idea!

Sekitar tahun 2000, saya dapat menjual produk gamat di UK dan Philippines ketika belajar di Kuantan, Pahang. Itulah kuasa globalisasi dan internet! But I learnt it in the long way. Everything from Flash, HTML, Photoshop dan online payment system. Susah di Malaysia ini hendak dengar orang gunakan 2checkout.com sebagai mekanisma pembayaran di internet. Paypal juga menyediakna mekanisma pembayaran.

Check dari 2checkout.com! Ketika menjual Gamat semasa belajar di Kuantan!

Banyak yang dapat dipelajari!  Sekarang ini ramai pula peniaga yang mahukan blogspot.com sebagai landasan perniagaan.

Mungkin anda mahu download di slide share slide ini, mengenai Pisang Goreng Internet!

Abah pun sudah dapat konsultasi business selepas 3 tahun sibuk berblogging di http://reddragonfruits.blogspot.com Sudah ke Chennai untuk menjalankan projek disana!

Bukan mahu menunjuk-nunjuk, tetapi sekadar mencari the  next best idea!

Advertisements

Written by M Khairul Z

October 1, 2011 at 12:38 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: